MATSEDEL VECKA 47

Till lunch serveras alltid grönsakstallrik, vatten och en halv frukt efter maten.

Måndag
Frukost Fil, flingor och smörgås
Lunch Köttfärsgratäng med pasta och grönsaker
Mellanmål Frukt- eller bärsoppa och skorpa
Tisdag
Frukost Havregrynsgröt och smörgås
Lunch Veg Moussaka, grönsaker
Mellanmål Smoothie och knäckebröd
Onsdag
Frukost Havregrynsgröt och smörgås
Lunch Korvburgare med tillbehör, grönsaker
Mellanmål Bulle och mjölk
Torsdag
Frukost Havregrynsgröt och smörgås
Lunch Tomatsoppa, ris, bulle och ost
Mellanmål Toast
Fredag
Frukost Smörgås och varm choklad
Lunch Fiskgratäng, potatis och grönsaker
Mellanmål Smörgås och mjölk
Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Fredag
Frukost Fil, flingor och smörgås Havregrynsgröt och smörgås Havregrynsgröt och smörgås Havregrynsgröt och smörgås Smörgås och varm choklad
Lunch Köttfärsgratäng med pasta och grönsaker Veg Moussaka, grönsaker Korvburgare med tillbehör, grönsaker Tomatsoppa, ris, bulle och ost Fiskgratäng, potatis och grönsaker
Mellanmål Frukt- eller bärsoppa och skorpa Smoothie och knäckebröd Bulle och mjölk Toast Smörgås och mjölk
Veckans matsedel

Om förskolan

Trolleholms Trollungar AB är ett helägt dotterbolag under Trolleholms Gods AB. Trollungarna startade i augusti 2009 och driver förskola för ca 25 barn i Trolleholms gamla skola.  Rektor är Jenny Krantz Andreasson 0413 73028 och VD är Gunilla Dyrberg 0413 73111.

Den gamla skolbyggnaden från slutet av 1800-talet erbjuder stora ljusa lokaler i äldre stil och har en fantastisk utemiljö med skog, gräs- och grusytor. På tomten finns bl a sandlåda, gungor och en vattenbana. Vi har 2 kaniner som bor i ett eget litet hus med hage – kaninerna gillar att bli klappade och matade av barnen. Vi har också fruktträd, bärbuskar och några odlingslådor där vi tillsammans med barnen testar att odla alla möjliga grönsaker som alla sedan får skörda och smaka. 

I skogen, ett stenkast från förskolan, har vi ett “grill-hus” dit vi går en gång i veckan för att laga mat och ha aktiviteter. Ytterligare en bit in i skogen har vi en 50 m lång linbana med tillhörande vindskydd och grillplats.

Vi har egen kokerska som lagar god och näringsriktig mat från grunden.

 

Vår pedagogiska verksamhet

Våra barn träffas över åldersgränserna både morgon och eftermiddag. Delar av vår miljö lämpar sig för alla åldrar, men vi har också anpassat några rum lite mer för äldre barn och andra mer för yngre barn. Vi är alltid inomhus på morgonen tills vi ätit frukost.

Fyra dagar per vecka delar vi upp barngruppen efter ålder. “Sniglarna” kallas vår yngre grupp med barn i åldern 1 – 3 år. “Vildsvinen” kallas vår grupp med de äldre barnen som är 3 – 6 år. Vi har samling i varje grupp som anpassas efter behov och intressen. Vi är utomhus både förmiddag och eftermiddag (med några få undantag per år).

Lunchen äter vi också i åldersindelade grupper. Sniglarna som behöver bra stolar och öva sig på att dela och äta med bestick, äter inomhus året om. De äldre barnen äter ute i “mat-huset” så länge vädret tillåter.

Efter lunchen sover de små barnen ute i ett vindskydd med isolerat golv. Barnen sover på tältsängar i sovsäckar anpassade för små barn. De äldre barnen har läsvila och lyssnar på sagor.

Både sniglar och vildsvin arbetar efter ett tema varje år. Temat väljs efter något intresse som pedagogerna kan se bland barnen. I temat väver vi in undervisning som passar in och som kan ge möjlighet till lärande och utveckling.

Trollungarnas visioner för verksamheten finns att läsa under fliken “Blanketter och dokument”

 

TYRA – vår lärplattform

Som vårdnadshavare kan man följa vår verksamhet och sitt barns lärande och utveckling. Vi dokumenterar verksamheten i bloggen på Tyra, där vårdnadshavarna ges en inblick i barnens dagar på förskolan. Vi dokumenterar även lärloggar på gruppnivå och enskilt.

 

Regler och taxor

Regler och taxor för förskola och skolbarnomsorg följer Svalövs kommuns och finns att läsa om under fliken “Blanketter och dokument”.

Trollungarna är ansluten till Centrala Elevhälsan i Svalövs kommun och har vid behov tillgång till specialpedagog, logoped, kurator och psykolog.